МС пусна за обществено обсъждане постановление за промяната във възнаграждениятаОт 1

...
МС пусна за обществено обсъждане постановление за промяната във възнаграждениятаОт 1
Коментари Харесай

Със 706 лева нарастват заплатите на асистентите

МС пусна за публично разискване постановление за смяната във възнагражденията
От 1 април нататък сумата става 2516 лева съгласно Закона за висшето обучение, уточни пред “Труд news ” ръководителят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова

39 млн. лева за първите три месеца, по-късно идва законът

Вдигането на заплатите за най-ниската академична служба в университетите, което се случи посредством два разнообразни механизма дотук, урежда разпореждане на Министерския съвет, пуснато за публично разискване. Общото нарастване е със 706 лева до 2516 лева, Това обаче обуславя нарастване на заплатите и за всички останали университетски длъжности, каквито са основен помощник, доцент и професор.

“Това разпореждане на Министерския съвет де факто засяга интервала от 1 януари до 31 март, в който заплатата на най-ниската академична служба е 2100 лева на база на спомагателната дотация от 39 млн. лева, която беше предоставена на висшите учебни заведения. А от 1 април нататък сумата за месечна заплата от 2516 лева към този момент е съобразена с нормата на Закона за висшето обучение ”, изясни пред “Труд news ” ръководителят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

Реално Министерският съвет урежда в един документ двете нараствания, тъй като последните промени в Закона за висшето обучение (ЗВО) изпревариха процедурата по първичното повдигане на възнагражденията за първите три месеца от годината, уточни тя.

С промени в ЗВО Народното събрание регламентира заплатите в университетите да бъдат вързани за бюджета. Всяка година, с правенето на плана на държавния бюджет за съответната година, Министерският съвет би трябвало да възнамерява прехвърлянето от него, който обезпечава постигане за някои университетски длъжности в държавните вузове на междинна брутна работна заплата не по-малка от 180% от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР